- Csiszi & Sisa oldala -

  • Ejtoernyozés - a gravitációval hajtott sport
  • Minigolf - az ésszel játszott sport
  • Futás - a szívvel játszott sport

Sport

Nem kell arra gondolni, hogy elvakult sportemberek kezelik ez azt a lapot, de a sport jelentős kihatással volt az életemre, hisz 1986-ban megismerkedtem az ejtőernyőzéssel, 2002-ben pedig a minigolffal, és mindkettő kihatással volt az egész életemre, miközben a állandóan futnom is kellett vagy mert kötelező volt, vagy mert éppen úgy tetszett.

Ejtőernyőzés

“Bármilyen félelmet le tudsz gyõzni, ha erre felkészíted a tudatodat. Emlékezz, a félelem nem létezik máshol, csakis a tudatodban!” (Dale Carnegie)

1797 André Jacques Garnerin

Garnerin volt az elsõ, aki nagyobb "szállóernyõ leugrásra" vállalkozott. Léggömbjével 3000 m magasra emelkedett, elvágta a tartókötelet és 7,8 m átmérõjû szállóernyõje, amely 120 kg volt és 36 zsinórral rendelkezett, baj nélkül földet ért. Az ernyõ, mely teljesen zárt volt, leszállás közben erõs kilengéseket végzett, aszerint, hogy a levegõ az ernyõ egyik vagy másik szélén távozott. Ebbõl okulva az ernyõ közepét nyílással látták el, és megnövelték a szerkezet átmérõjét 10 m-re. Ennek ellenére a kilengések hatására Garnerin sokszor vízszintes síkban helyezkedett el, mint amiben esernyõjének középpontja volt. Garnerin néhány tíz ugrást hajtott végre, de leányának Elizának is megtanította az ejtõernyõzés tudományát. Az ereszkedõ kupola alatt a még nagyobb látványosság érdekében egyéb akrobata mutatványokat is bemutatott. A lány kb. 60 ugrást hajtott végre, így Elisa Garnerin volt az elsõ aeronauta-ejtõernyõs nõ a történelemben

Ejtőernyőzés ma

Az ejtőernyőzés fogalmi szempontból szabadidős sport, versenysport és hivatás is lehet. Vannak akik csak azért űzik, mert szükségük van arra az adrenalin adagra, amit a tevékenység nyújt. Vannak akik nagyon komolyan veszik mint sportot és életükben mindennél többet jelent, hogy jó eredményeket érjenek el a különböző ejtőernyős sportágakban. Valamint ne felejtsük el azokat, akiknek hivatása az ejtőernyőzés. Ők azok, akik fizetést kapnak azért, mert ugranak. Azok szerint, akik sok pénzt fizetnek ki az ugrásokért, úgy tartják, hogy Ők a szerencsések.

Klasszikus versenyág: Célbaugrás

Az ugrás 1000-1100 méter magasságból történik. A verseny célja, hogy egy szivacskör közepén elhelyezett 15 cm sugarú deszk közepén lévő 2 vagy 3 cm átmérőjű kört eltaláljanak. Mindig az ugró először földet ért testrészének távolságát mérik középponttól. A csapatugrásnál a csapat minden tagja egyszerre ugrik ki. Az ugrások alkalmával elért eredményeket (centimétereket) összeadják, és ez határozza meg a végső sorrendet. A technika segítségével ma már a mérést elektronikus kijelző (deszk) végzi.

A minigolf kialakulása

A minigolf a XX. század első évtizedeiben alakult ki, a legrégebbi feljegyzések az Egyesült Államokból származnak, de az 1920-as évek második felében már Európában is találhatóak információk a sportág elindulásáról. 
A minigolf tulajdonképpen a golfból alakult ki. Egyrészt a golf a nagyközönség számára nem mindenhol volt elérhető, ezért sokan szerették volna játszani egy olyan változatát, amelynek kisebb a területigénye. Ilyen indíttatásból épültek az első rövid távolságú, leginkább a „green”-hez hasonlítható pályák, ám mivel így a játék meglehetősen egysíkúvá vált, adódott az ötlet, hogy ezekre a pályákra építsenek akadályokat.

Ettől kezdve a minigolf rohamos fejlődésnek indult. Az Egyesült Államokban a kizárólag önfeledt szórakozás céljait szolgáló, különféle ötletes akadályokat tartalmazó minigolf-pályák terjedtek el, Európan viszont felmerült, hogy szükség lenne valamiféle egységes szabályrendszerre, hogy a különböző helyeken található pályákon elért eredmények összemérhetőek legyenek.

Az első, szabványoknak megfelelő minigolf létesítményt 1953-ban építették a svájci Locarno mellett. Ezután kezdett kialakulni a minigolf versenyjellege. A sportág nemzetközi szervezete 1959-ben alakult meg, és már abban az évben megrendezésre került az első Európa-bajnokság, majd később az első Világbajnokság is. A legsikeresebbek a svéd, a német és az osztrák versenyzők, nem utolsó sorban azért, mert náluk rendelkezik a minigolf a legnagyobb hagyományokkal

Klasszikus versenyág: Stílusugrás

Az ugrás során a 2000 méter magasságból kiugró versenyzők a szabadesés (zuhanás) közben 360 fokos vízszintes váltakozó irányú (bal és jobb) spirál és hátraszaltó kombinációt hajtanak végre. A spirálok irányát a verseny előtt sorsolják. A versenyek során mérik a gyakorlat végrehajtásának gyorsaságát (másodpercben) és a gyakorlat pontosságát. Az nyeri a versenyt, aki az értékelések során a legkevesebb idejű ugrásokat hajtotta végre. A célbaugrás és a stílusugrás eredményeinek összesítésével a versenyek végén egyéni és csapat összetett eredményeket is kihirdetnek.

Formaugrás

A csoportos zuhanás az ejtoernyozésen belül is egy különösen nagy élmény. Komoly elkötelezettséget és nagyon sok munkát igényel. Egy jó képességu csapatban, ahol igazán baráti a légkör, fantasztikus érzés együtt dolgozni a többiekkel a levegoben, de még a földön is. Elsosorban 4 és 8 fos csapatban rendeznek versenyeket, de egyre népszerubb a 16 fos szám is. A feladat az, hogy meghatározott ido alatt minél több formációt alkosson a csapat zuhanás közben. Ezeket a formációkat az ugrók egymáshoz kapcsolódása hozza létre, kéz illetve lábfogások által. A csapattal egy úgynevezett légi fotós is ugrik, aki a csapat tagja és a versenyen az o videó-felvétele alapján értékelik a bírók az ugrást. Egyszerre kell gyorsnak és pontosnak lenni, ami egy olyan helyzetben, mint a levegoben zuhanás sosem lehet könnyu

Kupola formaugrás

A kupola-formaugrás az ejtoernyozés azon része, amelyben az ejtoernyosök nyitott kupolával, elore eltervezett módon összekapcsolódnak. Ketto vagy több ejtoernyos vesz részt benne és az ejtoernyosök a nyitott ejtoernyok különféle részét fogva építik fel a látványos formákat